26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Най-старият метеорит на Земята

Този метеорит е намерен през 2000 година около град Фуканг, който се намира в северозападната част на Китай. Смята се, че метеоритът със същото име Фуканг е на около 4.5 милиарда години, древен колкото самата Земя.

метеорит

Той е вид метеорит с прозрачни минерални кристали от оливин и желязно-никелова основа, което е наричано от учените и космически камък. Вградени в никелова плоча, те се превръщат в най-красивото извънземно парче скала, което човек някога е виждал.

метеорит

Парчетата от Фуканг са намерени от турист, който обядвал на странна скала. Чудейки се от какви минерали е направена, мъжът откъртил част от нея и я изпратил в САЩ, където се потвърдило, че става въпрос за метеорит. Скалата тежи над хиляда килограма и е толкова красива, че всеки иска парче от нея. Най-голямото парче, отчупено от метеорита тежи 420кг.

метеорит

Смята се, че метеоритът представлява остатък от образуващи се планети. Най-вероятно произхожда от метеорит, създаден по време на формирането на Слънчевата система преди около 4.5 милиарда години.