Новини

Метеор прелетя в небето над Кипър

Метеор предизвика искряща светлина и силни експлозии в небето над Кипър преди разсъмване, а в полицията бяха получени стотици обаждания от разтревожени граждани. Няма данни за щети и жертви на природното явление, забелязано в обширен район в южната част на Средиземноморието между полунощ и 1 часа тази сутрин. Властите претърсват за останки от метеорит. „Все още не е потвърдено, че нощното явление е било пристигащ метеор, но това е най-вероятно“, каза полицейски говорител.

Метеор

Най-силен е бил звукът от приближаването на метеора в района на Никозия и Лимасол. Свидетели твърдят, че земята под краката им се е разтресла. От гражданската авиация информираха, че няма сведения от пилоти за нещо необичайно в небето и преди зазоряване във въздушното пространство на Кипър всички полети са били извършени нормално.

Според информации в кипърските медии, източници в полицията твърдят, че останките са паднали в морето на север от Кипър.

---

Метеорите са парчета от комета или астероид от космоса, които при навлизането си в Земната атмосфера създават огнено кълбо. Тези, които преодолеят невероятното загряване и триене и достигнат повърхността на Земята без да се разпаднат, са известни като метеорити. Учените ги издирват, за да получат от състава им информация за ранния етап от съществуването на Слънчевата система.

На територията на България са известни падания на пет метеорита, всички каменни. Първият е Разград, два кьса от който (сега загубени) били намерени след наблюдаван болид на 25 октомври 1740 г. Другият, със спорна дата на падане, се нарича Върба по името на село около Белоградчик. От него са запазени няколко късчета, пазещи се в три музея в други страни. Най-голям е метеоритът Гумошник, паднал на 28 април 1904 г. в землището на три села близо до Троян в Ловешка област. От него са събрани 6 екземпляра с обща маса над 5,5 т., три от които са в Геологическия музей на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” . Там има и малък къс с тегло 1,5 кг. от метеорита Коньово, паднал през 1931 г. в самото село, намиращо се близо до Нова Загора. Последният известен български метеорит е Павел, паднал на 28 февр. 1966 г. близо до село Павел, до Свищов.

Източник: Бгнес/ АФП