Новини

Левитацията – възможна с помощта на звукови вълни

Физици за първи път успяха да създадат левитация на голям обект с помощта на звукови вълни. Пластмасовата топка, която е с диаметър от 55 мм се издига на височина от 7 см от опората.
Звуковата левитация не е нещо ново, но никога досега размерът на обекта не е надвишавал дължината на вълната. Сферата на полимера с диаметър 50 mm се държи във въздуха чрез ултразвук с дължина на вълната от 14 мм, която човешкото ухо не може да улови.

Инсталацията, с помощта на която се осъществила левитацияа, се състои от три ултразвукови генератори, съставени като статив. Ефектът се дължи на образуването на постоянна вълна.

Обикновено максималният размер на частиците, които могат да бъдат левитирани чрез постоянна звукова вълна не е повече от една четвърт от дължината на вълната. Това означава, че с помощта на ултразвук обектът не може да бъде повече от 4 мм „- казва един от авторите на изследването, бразилският физик Марко Андраде от Университета на Сао Пауло. Въпреки това, чрез комбинация от няколко ултразвукови генератори могат да левитират и големи обекти.

 

Източник: cont.ws