Новини

Колко стара е Земята? Планетата ни е изглеждала като Марс

Палеонтолози откриха най-ранните известни фосилни доказателства за живот на Земята в скали на 3,7 милиарда години в Гренландия.

Това са малки издатини в скали във формацията Исуа в Югозападна Гренландия с размер от 1 до 4 см. Фосилизираните групи микроби са сходни на намираните в моретата от Бермудите до Австралия.

---

Земята се е образувала преди 4,6 милиарда години. Развитието на строматолитите показва, че животът е еволюирал бързо, след като са приключили ударите на астероиди преди около 4 милиарда години.

Когато строматолитите са започнали да се развиват, Земята вероятно е била подобна на Марс – с течна вода на повърхността, а Слънцето е било с 30 процента по-слабо, отколкото е сега. Тези паралели могат да дадат тласък на изследванията за съществуване на живот на Марс в миналото.

Ако бъде потвърдено, че това са фосилизирани колонии бактерии, наричани строматолити, гренландските образци ще са по-стари от откритите в Австралия най-ранни доказателства за живот на Земята с 220 милиона години.

„Това показва, че преди 3,7 милиарда години Земята е била място, където е можел да се развива живот“, заяви ръководителят на екипа Алън Нътман от университета Уолонгонг.

Фосилите в Гренландия са намерени, след като ледът се е отдръпнал и така е станала видима дълго криеща се под него скала.

Източник: Списание „Нейчър“,  AFP