Новини

Китай изстрелва втора космическа лаборатория

Китай ще изстреля втората си експериментална космическа лаборатория „Тянгун-2“ и още една пилотирана мисия през следващия месец, в рамките на дългосрочния план за установяване на постоянна обитаема космическа станция към 2022 г.

Напредващата китайска космическа програма е приоритет за Пекин и президентът Си Цзинпин призовава страната да се утвърди като космическа сила. Китай твърди, че космическата програма е за мирни цели. Страната обаче вече е тествала антисателитни ракети.

В пилотирана мисия през 2013 г., трима китайски астронавти прекараха 15 дни на орбита. Корабът им се скачи с експерименталната космическа лаборатория „Тянгун-1“ или „Небесен б“.

китай

Китай ще изведе на орбита втората си космическа лаборатория „Тянгун-2“ малко след 14 часа по Гринуич в четвъртък, заяви говорител на програмата на пресконференция от космодрума Цзюцюан в пустинята „Гоби“.

Космическият кораб „Шънчжоу 11“, който ще бъде пилотиран от двама астронавти и ще се скачи с „Тянгун-2“, ще бъде изстрелян през октомври, съобщи говорителката на мисията У Пин. Астронавтите ще останат на „Тянгун-2“ около месец, добави тя.

Китай ще изведе на орбита основния модул за първата си космическа станция около 2018 г.

Източник: БТА