Новини

Китай забранява култа към Запада

Държавното управление по преса, печат, радио, кино и телевизия в Китай се готви да затегне контрола над съдържанието на обществени и развлекателни новини на китайските медии, съобщава агенция „Синхуа”, цитирана от Ройтерс.

Китай ще наказва разпространяването на социални и развлекателни новини, които рекламират неподходящи ценности и западния начин на живот, съобщава националният медиен регулатор.

Президентът Си Цзинпин води кампания за цензуриране на медиите, които не отразяват възгледите на лидерите на Китайската комунистическа партия. Властите вече са наложили ограничения на „вдъхновените от чужбина“ телевизионни сериали, както и по-строги наказания за разпространяване на слухове в социалните медии.

В новините не бива да има неуместни шеги или да се изразява открито възхищение от западния начин на живот. Освен това трябва да се избягва издигането на пиедестал на звезди, милиардери или интернет знаменитости.

Социалните и развлекателните новини трябва „да се ръководят от официалната идеология и да са изпълнени с положителна енергия“.

Президентът Си Цзинпин изрично е наредил медиите да следват партийната линия, да подкрепят правилните наставления за общественото мнение и да насърчават „положителната пропаганда“.

Китайското правителство активно цензурира интернет и блокира множество чуждестранни сайтове като „Фейсбук” и „Туитър”, защото ги смята за заплаха за партийното управление или за стабилността на държавата.

Регулаторите казват, че този контрол се упражнява заради растящите заплахи за сигурността.

Въпреки контрола на властите, в Китай има широк достъп до чуждестранни сериали чрез нелегално сваляне от интернет или пиратски дискове. Освен това масово се използвати и софтуери за смяна на IP адресите на потребителите.

Източник: Ройтерс