Новини

Кацането на астероид ще се осъществи през 2020 година

Частната американска компания „Deep Space Industries“ (DSI) обяви плановете си за изпълнение на първия по рода си частен полет до астероид през 2020 година.

Очаква се калифорнийската компания да създаде космически кораб, който ще се нарича Проспектър 1. Той ще се приземи на повърхността на астероид, когато лети сравнително близо до Земята.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Въпреки, че засега не се предвижда Проспектър 1 да добива метали, тази историческа мисия предвижда създаването на карта на повърхността на астероида и анализиране на скалата за наличието на ресурси, които могат да бъдат полезни за дългосрочните планове на компанията.

Космическият кораб Проспектър 1 ще тежи само 50 кг. Компанията очаква да избере подходящ астероид за кацане, определен като такъв от експерти по астероиди. Когато Проспектър 1 достигне до дестинацията, ще осъществи картографиране на повърхността с камери, работещи във видимия и инфрачервения спектър. Освен това ще има възможността да определи общото съдържание на вода.

„Проспектър 1 е не само първата търговска междупланетна мисия, но също така е важен стратегически обект на компанията извън съществуващите граници „, каза съоснователят на DSI Рик Тамилсън. “ DSI носи една нова ера с докосването до ресурсите на Космоса.“, допълва още той.

https://www.youtube.com/watch?v=J0vkqQN44I4

Източник: gearmix