Новини

Единствената в света летяща обсерватория се казва София (видео)

НАСА не се фокусира само върху своята мисия до Марс. В действителност космическата агенция има нещо друго, с което да се похвали. Това е единствената и най-голяма в света летяща обсерватория, наречена София.

Този самолет е единственият по рода си, който използва и инфрачервен телескоп.

Самолетът е наречен София, защото това е съкращение от наименованието на обсерватория за инфрачервена астрономия ( Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy). Първоначално самолетът е бил построен за дълги разстояния, но впоследствие НАСА го трансформира, за да наблюдава светлина в инфрачервения спектър, която не се вижда с невъоръжено око.

Защо това е важно?

Инфрачервените светлинни източници никога не са били проучвани, до появата на София. Освен уникалните и характеристики, София може да предостави данни, които нито един друг телескоп на земята или в космоса не може да даде. Общата мисия на София е изучаването на обекти, простиращи се в пълната гама от астрономически теми, включително планети, луни, астероиди и комети в нашата Слънчева система и извън нея. Според Памела Маркум, един от учените проектирали София, тя може да наблюдава и еволюцията на планетни системи, междузвездната среда и междузвездите химически процеси, Млечния път и околните нормални и активни галактики.

 

 

София е позиционирана в Изследователския център на НАСА в Калифорния. „Летящата обсерватория“ е съвместен проект на НАСА и Германската космическа агенция, стартиран през 2010г.

Източник: natureworldnews.com