26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Европейските политици убиват шумно ТПТИ, за да подпишат СЕТА

Изявленията на френски и германски управляващи не са успокоителни. Докато уж късат хиляди страници от трансатлантическото партньорство със САЩ пред нас, зад гърба ни вече са наточили писалки, за да приемат СЕТА – аналогично споразумение с Канада.

Три години след началото на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции и 14 официални срещи между преговарящите страни, германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че договорът е пред провал. Буквално на следващия ден френският министър на търговията Матиас Фекл в свой пост в Туитър оповести, че Франция ще поиска прекратяване на преговорите, за да започнат на чисто. Според него, Европа не е съгласна с исканията на САЩ и смята, че договорът може да застраши регулациите в екологията и здравеопазването, а отпадането на стандартите обслужва едрия бизнес.

Редица анализатори наричат СЕТА „малкото братче на ТПТИ“. Макар никак да не е малко. То съдържа абсолютно същите заплахи, които трябваше да залегнат в договора със САЩ – премахване на регулации, масова либерализация на публични услуги, корпоративен съд за неполучени печалби. В Канада са регистрирани десетки хиляди клонове на американски компании, които ще получат достъп до инвестиционни съдилища, през които пак ще могат да влияят върху политиката и регулациите на европейски държави.

СЕТА съдържа и клауза, според която веднъж преминал в частни ръце определен публичен сектор, той вече не може да стане отново държавен или общински. Споразумението с Канада дава и възможност за приватизация на ВиК сектора. Всички тези опасности убягват на нашите управляващи. Те настояват единствено да отпаднат визите за Канада. А отвъдокеанският ни партньор отказва да отстъпи дори за свободното движение на хора.

---

Лъжите на европолитиците са безподобна подигравка със съдбата на цялата европейска култура, социални придобивки и бъдеще. Те ще отхвърлят ТТПИ, но ще подпишат СЕТА и така ще сложат 500 милиона европейци на гилотината. Те пък ще бъдат удобно заменени от прииждащите тълпи икономически имигранти, военни престъпници, откровени бандите от африканския рог и така до 20 години Европа ще бъде превърната в цех за робски души.

В продължение на години в България публичните изказвания, правени най-често на организирани от Американската търговска камара събития, налагаха тезата, че ТПТИ ще е изключително полезно за малкия и средния бизнес. Напротив – точно обратното. Ще ги разори за година. Всъщност опорни точки за комуникацията с гражданите бяха спуснати директно от Европейската комисия още в края на 2013 г., те включваха наблюдение на основните медийни потоци и начина на отразяване на темата там, както и намеса за формиране на мнение в социалните мрежи. Последното се нарича професионално интернет шпиониране и участие в трол екипи.

 

---

Местният „елит“ слуша и изпълнява. Ето какво казва Росен Плевнелиев, президент на Република България. Изказването е направено на 24 октомври 2013 г. на организиран от Американската търговска камара форум, посветен на ТПТИ:

„Излагам пред вас българската позиция. Силно подкрепяме споразумението. Подкрепяме всеки опит за стимулиране на икономиката, особено когато идва на неочаквано добра цена – а именно освобождаване на бизнеса от бюрократичните пречки. Основен принцип за България при преговорите ще бъде постигането на облекчения за малкия и средния бизнес в България, които са гръбнакът на пазарната икономика.“

…И защо да има, когато българските работодателски организации през всичките тези години мълчаха оглушително. Загледан в краткосрочните си изгоди или улисан в борбата срещу минималната работна заплата, българският бизнес е готов да се самоунищожи.

 

 

 

Споменатият в началото на текста министър на икономиката на Германия – Зигмар Габриел, днес отхвърля ТПТИ, но приема договора с Канада, като твърди, че той е много по-добър за ЕС. Въпреки съпротивата в собствената му социалдемократическа партия, той се съгласи в това споразумение да бъде включена клауза от типа на ISDS – търговските арбитражи, в които корпорации могат да се изправят срещу държави за пропуснати ползи.

В следващите два месеца България ще трябва да вземе решение дали да подкрепи Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз.

Намеренията за отказ от ТПТИ не бива да успокояват. Защото, може би точно това е целта?

Със съкращения. Пълната публикация е на http://solidbul.eu