Новини

Гигантски център за замразяване на хора ще бъде изграден в САЩ

Идеята за замръзяване на човешки тела чрез крионика  не е нова. Виждали сме го в много научно-фантастични филми. Но възможно ли е да се случи действително замразяване на човешкото същество, след което то да се върне към живота след определен брой години.
Новият проект в САЩ е посветен на тази задача. Скоро в малкото градче Комфорт, щата Тексас ще бъде изграден гигантски център за замръзяване чрез крионика.
Тази „машина на времето“, наречена „Меката на физика на ниските температури“, ще бъде в състояние да побере 50 хиляди замразени човешки тела. Гигантският обект, проектиран от архитекта Стефан Валентин ще бъде защитен срещу природни бедствия и в състояние да се противопостави на  терористични атаки.

cryogenic-immortal-village-700x490

„ДНК, тъканни проби и самите хора ще бъдат поставени в“ машина на времето “ и тяхната безопасност и сигурност срещу всякакви заплахи, както естествени, така и изкуствени, ще бъде осигурена за стотици години“, се казва в уебсайта на криогенния център „Таймшип“.

Сградата ще бъде разположена на обширен парцел и ще е заобиколена от високи стени. В допълнение към специалната сграда за съхранение, комплексът ще включва изследователски лаборатории, библиотеки и дори земеделски център. Планира се дори да бъде построен и собствен източник за електроенергия.

Освен човешките тела, ще бъдат съхранявани и биологичен материал, човешки органи, тъканни проби и клетки, ДНК и застрашени видове животни.
Според информацията в уебсайта на комплекса, целта на проекта не е нищо повече освен съхранението на хора в бъдещето чрез крионика.

Cryo_surgery

До 2012 г. само около 250 души са преминали процедура по криоконсервиране, след като е предложена за пръв път през 1962 г. До момента в САЩ крионично запазване може да бъде приложено само на хора, които са определени като легално мъртви, защото в противен случай се счита за убийство.

**Бел. ред.

Крионика е наука за нискотемпературното запазване на хора и животни, чийто живот не може да бъде поддържан от съвременната медицина, с надеждата, че в бъдеще ще бъде възможно лечението и съживяването им. Предполага се, че криоконсервираните хора могат някой ден да бъдат съживени, използвайки напредналата технология на бъдещето. В идеалния случай крионичните процедури започват няколко минути след спиране на сърдечната дейност и се използват криозащитни вещества, за да се предотврати формирането на лед по време на криоконсервацията.

Източник: oko-planet.su