Новини

Американска компания започва експедиции до Луната

Частната американска компания „Муун експрес“ планира експедиции до Луната. По думите на Навийн Джейн, един от основателите на компанията, всяка от експедициите ще струва по-малко от 10 милиона долара.

„Ако перефразираме 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди, избираме Луната, не защото това е просто, а защото е изгоден бизнес. На Луната има минерали на стойност 16 квадрилиона долара. По-рано полетът до Луната струваше милиарди долари, а сега експедицията ни до естествения спътник на Земята ще е за по-малко от 10 милиона долара“, допълва още Джейн.  По-рано този месец „Муун експрес“ получи разрешение от американското правителство да изпрати експедиция до Луната през 2017 г. Общата стойност на подготовката и осъществяването на прилуняване на първия апарат на компанията ще е по-малко от 50 милиона долара. Тази сума включва разработването на всичко необходимо за експедицията. В бъдеще цената на полет до Луната ще стане по-малко от 10 милиона долара.

Редица страни, включително САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Япония оповестиха, че планират да построят бази на естествения спътник на Земята.

orbiting1-1200x675

Източник: ТАСС/ Бгнес